понеделник, 3 юни 2013 г.

Лечебни свойства на евкалиптът



Евкалиптът или по-известен с названието „дървото на живота” се отличава с противовъзпалителни свойства, които оказват благоприятно действие при болни, страдащи от бронхит, грип, ангина. Родината на това лечебно растение  е Австралия, а днес то е познато като природно средство за по-добро здраве както в Китай, така и в страни като Африка и Индия. Маслото от евкалипт е използвано при лечение на малария, а листата му, директно поставени върху открити рани предотвратяват инфекции и подпомагат възстановяването на кожата. Ако искате да подобрите вашето здраве, прочетете няколко полезни съвета за това.
Евкалиптът е подходящ при кашлица като една от ефикасните рецепти при начални симптоми на настинка, съпроводена с кашлица е следната: 2 с. л. изсушени листа от евкалипт се попарват в 200 мл вода като съда се захлупва и покрива с кърпа. Запарва се около 2 часа, след което се прецежда. С получената отвара се прави гаргара през 2-3 часа.
При простуда можете да си направите отвара от 1 с. л. евкалиптови листа, 3 с. л. пелин, 500 мл спирт и 200 мл вода. Евкалиптовите листа се заливат с вряща вода, след което съдът се захлупва. Отварата трябва да престои около час. Преди това се приготвя спиртен извлек от пелина като се накисват листата от билката в спирт (може и ракия). Евкалиптовата запарка се прецежда и 6 с. л. от спиртния извек се добавят към нея. Приложение – приема се по 1 с. л. от течността 3 пъти дневно. Препоръчително е това да става половин час преди хранене и вечер преди сън. Лечението трябва да продължи 2 – 3 седмици.
При различни типове кашлица ще ви помогне следната рецепта:
20-30 капки спиртен извлек от евкалипт се смесват в 50 мл вряща вода. От нея се приема по малко 2-3 пъти дневно. Тези природни рецепти за здраве могат да ви помогнат да се разделите по-бързо с неразположенията.


Няма коментари:

Публикуване на коментар