понеделник, 3 юни 2013 г.

Невенът помага при аритмия

Растението невен, познато под латинското название Calendula е разпространено предимно в Средна Европа и Средиземноморието, но е познато навсякъде по света. Освен, че се отличава с изключителна красота и интензивен жълт, често преминаващ в оранжево цвят, невенът е известен с това, че нормализира сърдечносъдовата дейност, без да предизвиква странични ефекти. Лечебните свойства на невенът са били използвани още в Древността от гърците, а Индия, растението невен се смята за свещено растение.
Ако имате сърдечно съдови проблеми или страдате от исхемична болест на сърцето, можете да приемате по 4-5 пъти на ден следната отвара от лечебното цвете и да подобрите вашето здраве.
Половин чаена чаша от цветовете на невена се смесват с корени валериана и 400 мл вода. Билките се заливат с врящата вода, похлупват се с капак и се запарват около 3 часа. След като течността се е запарила добре, тя се прецежда и се приема по 1/3 ч. ч. от нея 4-5 пъти на ден.
При оплаквания от аритмия също можете да си приготвите лек за здраве от природата. Смесете ½ ч. ч. невен, ¾ ч. ч. маточина, ½ ч. ч. глогинки и 600 мл вода. Направете отделни запарки на изброените билки, прецедете ги и едва след това ги смесете. Приемайте по 3 с. л. 3 пъти на ден при необходимост.
Невенът помага при проблеми със стомаха и червата, благоприятства възстановяването на черния дроб, може да се приема при хепатит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, а също така и при ларингит и пародонтоза.
Невен се използва и в козметиката, като продуктите за коса на растителна основа с невен са едни от най-предпочитаните от хора с тънка коса, които искат да придадат повече здраве и блясък на косъма. Невенът под формата на мехлем е чудесно средство за третиране на проблемна кожа. Мехлеми с невен помагат и при екземи,  изгаряния и напукана и раздразнена кожа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар